VVD reserveert 2 miljard euro voor verpleeghuizen

De VVD gaat in zijn verkiezingsprogramma 2 miljard euro reserveren voor de verpleegzorg. Dat is hetzelfde bedrag waarvoor Hugo Borst en Carin Gaemers pleiten in hun manifest voor een betere ouderenzorg. Of het gereserveerde bedrag straks ook daadwerkelijk aan de verpleegzorg wordt besteed, is volgens een woordvoerder van partijleider Rutte niet zeker.

De woordvoerder zegt dat het bedrag volgende week donderdag in de financiële paragraaf VVD-verkiezingsprogramma zal verschijnen. Dat is de dag dat het Centraal Planbureau met een doorrekening van de verkiezingsprogramma’s komt. Uit die doorrekening zal volgens hem blijken dat de 2 miljard haalbaar is.

Zwarte lijst

In een interview met het AD zegt VVD-lijsttrekker Rutte vandaag dat verpleeghuizen zelf moeten aangeven waar ze het geld aan willen besteden, zolang het maar niet aan “een lease-auto voor de directeur” is.

“We willen voorkomen dat het geld gaat naar extra managementlagen of andere zaken die niet direct ten goede komen aan goede zorg en extra aandacht voor de bewoners.” De VVD wil daarom voorwaarden stellen aan verpleeghuizen die op de zwarte lijst van de inspectie staan.

Manifest

De VVD heeft het geld gereserveerd. Dat betekent niet dat er straks automatisch 2 miljard aan de verpleegzorg wordt besteed. “We hopen dat het niet nodig is, en we vermoeden dat dit niet het geval is. Maar als dat wel zo is, dan is het er wat de VVD betreft.”

Het manifest van Borst en Gaemers werd in december door de hele Tweede Kamer omarmd. Staatssecretaris Van Rijn noemde het toen een bemoedigend signaal om de kwaliteit van verpleeghuizen te verbeteren.

Bron: NOS